Inför resan

Visum till Thailand – Detta gäller

visum-thailand
Written by admin

Med dagens utbud av prisvärda flygresor och hotell har det aldrig varit enklare att ta sig till  de tusen leendenas land – Thailand. Men innan det är dags att packa solglasögon och badkläder behöver du fundera kring ditt visum och vad ditt syfte är med resan, eftersom det finns flera olika sorters visum. Skulle du råka ansöka om fel visum kan det leda till problem – och i värsta fall att du inte får lov att komma in i landet.

Så skaffar du visum till Thailand

Med dagens utbud av prisvärda flygresor och hotell har det aldrig varit enklare att ta sig till  de tusen leendenas land – Thailand. Men innan det är dags att packa solglasögon och badkläder behöver du fundera kring ditt visum och vad ditt syfte är med resan, eftersom det finns olika typer av visum. Skulle du råka ansöka om ett felaktigt visum kan det innebära problem. I värsta fall att du inte får lov att komma in i landet.

Turistvisum i Thailand

Som svensk behöver man ej visum om man planerar att stanna maximalt 30 dagar i Thailand. Men ska du på semestra i landet en längre period är det detta visum som gäller för dig. Ansök i tid innan du ska resa. Då kan du stanna i upp till 60 dagar med möjlighet att förlänga resan ytterligare 30 dagar på plats. Observera att med ett turistvisum går det inte vara i Thailand och arbeta. Det gäller även för oavlönat volontärarbete.

Besöksvisum i Thailand

Om du tänkt besöka en släkting i Thailand ska du söka ett visum som heter Non Immigrant Visa ”O”. Du behöver utöver den vanliga pappersexercisen även kunna visa papper på ditt släktskap eller förhållande med personen du besöker, likt en födelseattest eller ett äktenskapsbevis. Visumet är giltigt i 90 dagar och kan förlängas när du är på plats.

Affärsvisum i Thailand

Om det är business och inte pleasure som är anledningen till ditt besök behöver du ett visum som heter Non-Immigrant Visa och som finns i en uppsjö av varianter. Förutom de vanliga dokumenten behöver du även se till att din arbetsgivare ansöker om att få det thailändska arbetsdepartementet att godkänna visumet. Visumet är giltigt i 90 dagar och kan förlängas på plats.

Studentvisum i Thailand

Är det dags för en utbytestermin i Thailand? Då ska du ha ett visum som kallas för Non-Immigrant Visa ”ED”. Förutom de vanliga ansökningarna som ska skickas in behöver du ett antagningsbesked från din skola samt ett rekommendationsbrev från din skola i Sverige. Samma visum gäller om man har tänkt att göra praktik på ett företag i Thailand men då med ytterligare redogörelser samt dokument. Visumet är giltigt i 90 dagar men det är inga problem att förlänga det på plats.

Pensionärsvisum i Thailand

För dig som är pensionär och har uppnått den aktningsvärda åldern av 50 år eller mer finns det möjlighet att ansöka om ett långtidsvisum som kallas för Non Immigrant Visa ”O-A”. Med ett sådant kan du få lov att stanna i landet i ett år men du måste besöka migrationsmyndigheterna var 90:e dag och rapportera in. Det ges också möjlighet till att få det förlängt. Du får ej vara sjuk eller kriminellt belastad, ej heller planera att jobba.

***

Att tänka på:

  • Du kan och bör alltid kontrollera inresebestämmelserna hos  Thailands ambassad i Stockholm eller immigrationsmyndigheterna i Thailand, Immigration Bureau, för att se vad som gäller. Tänk också på att in- och utresereglerna med kort varsel kan ändras.
  • Från och med den 20 mars 2016 tillämpas striktare visumregler i Thailand. Dessa regler innebär bland annat att besökare som stannar i landet efter det att visumet har gått ut riskerar att få inreseförbud.
  • Var noga med att inte stanna i Thailand för länge. Risken är isåfall att du måste betala en så kallad “overstay-fee”, en avgift. Något som kan innebära problem nästa gång det är dags att resa dit.
  • Precis som så många andra länder tillämpar Thailand den internationellt kända rekommendationen att passet ska vara giltigt i minst sex månader vid din inresa.
  • Var alltid noggrann och stringent när du fyller i din visumansökan. Den thailändska ambassaden har strikta regler och behandlar inte din ansökan om den är ofullständig eller felaktig. Ditt pass ska vara helt, och det får inte saknas sidor eller finnas några sidor som riskerar att de trillar av.

Läs mer på Sweden Abroad.

About the author

admin