Klimat Thailand

Klimat Thailand

Thailand kan bäst beskrivas som ett tropiskt land med ett tropiskt klimat, vilket gäller hela landet och till största delen av året. Norra Thailand kan under vintrarna bli kalla med nedåt 10 grader på nätterna. Områdena norr om Bangkok har tre säsonger medan södra Thailand endast har två säsonger.

Det är ganska så enkelt att definiera klimatet i norra Thailand. Mellan November och Maj är vädret till mesta dels torrt. Man delar upp denna period i två perioder, November till Februari och Mars till Maj. Den sistnämnda perioden har högre temperaturer. Även om inte monsunen i nordöstra Thailand når hit så påverkar den med kalla briser mellan November till Februari.

Den tredje norra säsongen är från Maj till November och domineras av den sydvästra monsunen och det är under denna perioden som det regnar som allra mest.


Södra regionerna av Thailand har bara två säsonger – den regniga och den torra. Dessa säsonger pågår inte samtidigt på östra och västra kusten. På västra kusten (Phuket, Koh Phi Phi, Koh Lanta) så regnar det mycket med kraftiga stormar från April till och med Oktober, medan det på östra sidan regnar mest mellan September och mitten av December (Koh Samui, Nakhon Si Thammarat, Koh Tao, Koh Phangang etc.)

Överlag så får de södra delarna av Thailand mest regn med runt 2,4000 mm varje år, jämfört med de centrala och norra delarna av Thailand som får runt 1,4000 mm varje år. Detta kan jämföras med Stockholm som har ca 700 mm per år.

.klimat thailand

 

När är bästa tiden att besöka Thailand?

Generellt sett så är bästa perioden för besök, med tanke Thailand klimat, perioden mellan November och Februari. Det är då den nordöstra monsunen blåser ned kall, torr luft nedåt landet, vilket lättar i hettan. Under den kalla säsongen varierar temperaturerna mellan 18ºC och 33ºC i Bangkok medan det i norra och nordöstra Thailands klimat kan bli så kallt som 8ºC-12ºC om natten och runt 20ºC under dagen. I bergen under nätterna kan temperaturen faktiskt gå under nollan.

Det är sommar i Thailand är mellan mars till juni. Under den här perioden är medeltemperaturen i Bangkok runt 34ºC men kan ofta nå upp till 40ºC med en luftfuktighet på runt 75%.

Försök att undvika April månad om du inte planerar att ”bosätta” dig i havet under hela semestern, det är nämligen den varmaste månaden i hela landet. Under April så firas dock Songkran (Thailändska nyåret) då det pågår vattenkrig i hela landet. Beroende på var i landet du befinner dig sp firas Songkran mellan en (Koh Samui) till tre(Bangkok) och tio dagar(Chiang Mai).

Mellan juli till oktober regnar det som mest i Thailand. Luftfuktigheten är oftast strax under 90%, med medeltemperaturer runt 29ºC i Bangkok.

Monsunen slutar när vindriktningen ändras och det kommer torrt väder från nordöst. Den här perioden är ganska så oberäknelig och det regnar inte konstant. Ibland pågår regnet i flera dagar och ibland ösregnar det korta perioder under 10-15 minuter för att sedan bli soligt.

Centrala Thailand – Bangkok klimat


klimat thailand


Syd västra Thailand Klimat

klimat thailandklimat thailand